"Karjalaisuus on elämää, toisen ihmisen huomioimista, tietoisuus suvun juurista, elämäntapa, kodin ja suvun perintö, runoja, lauluja, taidetta, unelmia, uuniruokien, potatkakkaroiden ja riisryynpiiraiden tuoksua."
-Karjalan Liitto

perjantai 17. elokuuta 2012

ALOITUS JA ESILIINA

Auringon paistaessa lämpimästi, on mukava kertoa, että kokoonnumme jälleen maanantaista 17.9. alkaen käsitöiden parissa. Tänä vuonna otamme käsittelyyn esiliinan, tuon aiemmin naisen pukeutumiseen ehdottomasti kuuluneen vaatekappaleen. Ja varsinkin naimisissa olevan naisen ei oletettu toimittavan kotiaskareitaan ilman esiliinaa.

Piti olla siivousesiliina, talousesiliina, tarjoiluesiliina ja juhlaesiliina nyt ainakin. Olisiko tästä syystä myöskin monissa kansallispuvuissa esiliina? Kirjassa mainitaan myös puunkantoesiliina:


Vähänkös on käytännöllinen ohje siitäkin! Uskoisin, että olisi mökkikäytössä oikein oiva kapistus.

Löysin tänä aamuna kotitaloni tavaranvaihtopisteestä kirjan, josta ylläolevat kuvat ovat. Kirja on nimeltään Emännän tietokirja, painos vuodelta 1953. Se sanoo, että meidän maassamme esiliina on kuulunut naisen puvustoon jo pakanuuden ajoilta asti, muualla Euroopassa sen sanotaan tulleen käytäntöön vasta 1400-luvulla.

Kaapistani löytyy useita esiliinoja, kansallispukuun kuuluva, mutta myös ihan arkikäyttöön. Lisäksi löytyy muutamia mummon vanhoja esiliinoja, joista osaa käytän, osan säästän tunnesyistä. Leipomisen ajaksi suojaan helposti vaatteeni, mutta muuten esiliinat lämmittävät kaapin kätköjä. Miksiköhän?

Mitä muistoja sinulla on esiliinasta?4 kommenttia:

 1. Aika hauskaa, että esiliina on teillä syksyn teemana. Kun kokosimme Hiitolan pitäjäjuhlaa varten käsityönäyttelyä, tätini kätköistä löytyi hänen hiitolasta kotoisin olevan anoppinsa ja äitini kätköistä löytyi hiitolasta kotoisin olevan mummoni vanhat esiliinat. Tismalleen saman kaavan mukaan valmistetut. Pyysin pari viikkoa sitten äitiäni tekemään minulle samalla vanhanaikaisella mallilla olevan esiliinan :-) Esiliinoista on myös ilmestynyt näköispainos vanhasta Marttojen kokoamasta esiliinakirjasta. Sieltä löytyy vanhoja malleja runsaasti pienoiskaavoineen.

  VastaaPoista
 2. Hauska kuulla. Esiliinat on aika mielenkiintoinen aihe, kokoamme lokakuulle siitä näyttelyä. Onko sinulla aikomusta raportoida käsityönäyttelystänne jollain foorumilla?

  VastaaPoista
 3. Kunhan saan toimeksi ajattelin laittaa blogiini käsityönäyttelystä tietoa. Siitä oli myös viime viikon Karjala-lehdessä juttu, jota en ole vielä ole itse lukenut.

  VastaaPoista
 4. Täytyykin vierailla lukureissulla, kiitos tiedosta, jään odottelemaan reportaasia...:))

  VastaaPoista