Piti olla siivousesiliina, talousesiliina, tarjoiluesiliina ja juhlaesiliina nyt ainakin. Olisiko tästä syystä myöskin monissa kansallispuvuissa esiliina? Kirjassa mainitaan myös puunkantoesiliina:
Löysin tänä aamuna kotitaloni tavaranvaihtopisteestä kirjan, josta ylläolevat kuvat ovat. Kirja on nimeltään Emännän tietokirja, painos vuodelta 1953. Se sanoo, että meidän maassamme esiliina on kuulunut naisen puvustoon jo pakanuuden ajoilta asti, muualla Euroopassa sen sanotaan tulleen käytäntöön vasta 1400-luvulla.
Kaapistani löytyy useita esiliinoja, kansallispukuun kuuluva, mutta myös ihan arkikäyttöön. Lisäksi löytyy muutamia mummon vanhoja esiliinoja, joista osaa käytän, osan säästän tunnesyistä. Leipomisen ajaksi suojaan helposti vaatteeni, mutta muuten esiliinat lämmittävät kaapin kätköjä. Miksiköhän?
Mitä muistoja sinulla on esiliinasta?
Aika hauskaa, että esiliina on teillä syksyn teemana. Kun kokosimme Hiitolan pitäjäjuhlaa varten käsityönäyttelyä, tätini kätköistä löytyi hänen hiitolasta kotoisin olevan anoppinsa ja äitini kätköistä löytyi hiitolasta kotoisin olevan mummoni vanhat esiliinat. Tismalleen saman kaavan mukaan valmistetut. Pyysin pari viikkoa sitten äitiäni tekemään minulle samalla vanhanaikaisella mallilla olevan esiliinan :-) Esiliinoista on myös ilmestynyt näköispainos vanhasta Marttojen kokoamasta esiliinakirjasta. Sieltä löytyy vanhoja malleja runsaasti pienoiskaavoineen.
VastaaPoistaHauska kuulla. Esiliinat on aika mielenkiintoinen aihe, kokoamme lokakuulle siitä näyttelyä. Onko sinulla aikomusta raportoida käsityönäyttelystänne jollain foorumilla?
VastaaPoistaKunhan saan toimeksi ajattelin laittaa blogiini käsityönäyttelystä tietoa. Siitä oli myös viime viikon Karjala-lehdessä juttu, jota en ole vielä ole itse lukenut.
VastaaPoistaTäytyykin vierailla lukureissulla, kiitos tiedosta, jään odottelemaan reportaasia...:))
VastaaPoista