"Karjalaisuus on elämää, toisen ihmisen huomioimista, tietoisuus suvun juurista, elämäntapa, kodin ja suvun perintö, runoja, lauluja, taidetta, unelmia, uuniruokien, potatkakkaroiden ja riisryynpiiraiden tuoksua."
-Karjalan Liitto

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Juhlavuosi

Toiminta sai alkunsa Turun Ortodoksiseurakunnan vuosina 1988 ja 1989 järjestämien käspaikka- ja etupistokirjontakurssien seurauksena. Kursseille osallistui muutamia Turun Karjala-Seuran käsitöitä harrastavia retkeilykerholaisia ja he päättivät jatkokurssin jälkeen, että perustaisivat oman käsityökerhon, joka sai nimekseen Käspaikkakerho.
Ortodoksiseurakunnan kurssin ohjaajana toiminut Maria Näreaho kävi alkuvuosina pitämässä kurssia kerholaisille opettaen etupistokirjonnan saloja, erilaisia perusaiheita kuten kukkilintuja ja elämänpuita. Kerholaiset toimivat toistensa opettajina alussa, kuten tänäkin päivänä. Etupistokirjonnan lisäksi on opeteltu neulakintaan valmistusta, erilaisten nauhojen, kuten lauta-ja pirtanauhan kutomista, viitelöintiä. Haarukka- ja ketjuvirkkaus sekä tuohityötkin ovat tulleet vuosien saatossa tutuksi.Kerho on kokoontunut perustamisesta saakka ok-opintokerhona (nykyisin vertaisopintoryhmänä) kerran viikossa Turun Karjalaisten talolla, Itäpellontiellä kesä- ja joulutaukoja lukuunottamatta. Mukaan on tullut karjalaisista käsitöistä kiinnostuneita harrastajia, myös sellaisia, joilla ei ole omia juuria karjalaisuuteen.Tänä vuonna tulee siis kuluneeksi 25 vuotta kerhon perustamisesta, itse asiassa nyt tammikuussa. Juhlavuosi tulee näkymään toiminnassamme ja pyrimme kertomaan käsityön tekemisen ilosta myös kerhohuoneemme ulkopuolella. Missä, siitä kerromme myöhemmin lisää, kerromme myös tapahtumista vuosien varrelta vinkiksi muillekin harrastuskerhoille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti