"Karjalaisuus on elämää, toisen ihmisen huomioimista, tietoisuus suvun juurista, elämäntapa, kodin ja suvun perintö, runoja, lauluja, taidetta, unelmia, uuniruokien, potatkakkaroiden ja riisryynpiiraiden tuoksua."
-Karjalan Liitto

sunnuntai 25. maaliskuuta 2012

Papelointia

Viime syksynä muutama kerholainen osallistui työväenopiston lautanauhakurssille ja siellä syntyneen keskustelun tuloksena tälle keväälle tuli ohjelmaan vironvyökurssi. Kurssin ensimmäisen viikonlopun opettajaksi pyydettiin viime kesänä Lavansaaren kinnastaulut Karjalaisten kesäjuhlien käsityönäyttelyyn tuonut, intohimoinen perinteen siirtäjä Elma Pensaari-Hällström. Perjantaina 23.3. illansuussa kokoontui joukko eri-ikäisiä ja nauhojen kudonnasta innostuneita naisia Taitopajaan:
Elma Pensaari-Hällström


Elma kertoi meille nauhojen kudonnasta, kuinka hän opettaa perinteistä nauhankudontaa puoliniisien ja papelon (tosin hän ei käyttänyt papelo-nimeä) avulla. Hän on aikanaan kutonut paljonkin vironvöitä äitinsä apuna, jopa 18 metrisiä loimia luotiin ja kudottiin. Me saimme tutustua hänen kutomiinsa nauhoihin
ja seuran kokoamiin malleihin



Aivan ihania, mutta äärimmäisen vaativia. Vaativat kutojaltaan kokemusta. Muutama kuva loimen luomisesta, joka oli meille aivan uutta:
Loimi siis luodaan puupalikan eli papelon avulla.


Sujahdetaan loimen keskelle ja vartalolla säädellään kireyttä:
poimitaan viriöt ja tehdään puoliniidet molemmin puolin. Sitten voikin jo alkaa kutomaan. Kun loimen äärestä poistuu, tehdään tällainen kiva sykerö:

Nämä ylläolevat ovat pääasiassa opettajan tekosia, mutta kyllä me oppilaatkin pääsimme työn makuun:


Perjantai-iltana oli kotona ja yritetty loimen luontia, toisilla onnistui, toisilla ei. Toiset tekivät useammankin kokeilun, sillä pellavalanka oli aikamoinen haaste yhdessä villalangan kanssa.


Ja konkarit löivät aloittelijat ällikällä, kun lauantaiaamuna oli jo vaikka mitä valmiina!!
Pari lauantaita vielä jatketaan näitä toisen opettajan kanssa ja tutustutaan myös pirralla ja kuviopirralla kutomiseen.

2 kommenttia:

  1. Tällaista tapaa en ole aikaisemmin nähnytkään loimen tekemiseen.

    VastaaPoista
  2. Minullekin oli aivan uusi, mutta mielenkiintoinen. Tästä on kyllä maininta Merisalon nauhakirjassa ja Omin käsin -lehdessä v 1970 on artikkeli asiasta. Yksi kurssilaisista oli nähnyt tällä tavoin kudottavan Virossa.

    VastaaPoista