"Karjalaisuus on elämää, toisen ihmisen huomioimista, tietoisuus suvun juurista, elämäntapa, kodin ja suvun perintö, runoja, lauluja, taidetta, unelmia, uuniruokien, potatkakkaroiden ja riisryynpiiraiden tuoksua."
-Karjalan Liitto

lauantai 27. lokakuuta 2012

ESSUJA

Muutama viikko sitten vietimme viikonlopun Osaava Nainen messuilla essunäyttelyn merkeissä. Keräsimme kaappien kätköistä erilaisia esiliinoja ja niitä löytyi valtavat määrät, olisimme saaneet toisen mokoman esille, jos seinäpinta-alaa olisi ollut enemmän:). Mutta jatkoimme esiliinojen esittelyä pukeutumalla myöskin niihin.

Tässä erilaisia villakankaisia esiliinoja, niitä miesten aattona kaupasta vaimolle hankittuja joululahjoja. Valmistajina Arola, Vuorelma..myös itse anopille kudottu (ylärivin pinkkien keskellä oleva mustapohjainen). Enemmän ehkä juhla- kuin arkikäyttöön.


Tässä torson päällä monet mielenkiintoiset jutut kertomaan saanut essujen äiti - niin voisi ehkä sanoa. Moni on tällaisen koulussa käsityötunnilla valmistanut, tai kotitalouskoulussa tällaista käyttänyt. Myöskin sairaanhoitajakoulutuksessa tällainen essu on tullut tutuksi.


Tässä yllä mustalle satiinille erilaisin pistoin ja nauhoin koristeltuja puoliessuja. Mielenkiintoinen on myös tuo keskellä alimpana oleva virkattu essu. Oikealla perinteisempiä kotitalousessuja. Niistä monelle tuli mieleen äiti tai mummo.


Ja tässä vielä muutamia pyykkipoikaessuja, niistä vanhin on tuo oikealla alarivissä oleva punaisella kirjottu. Se on tullut sieltä 'kotoa' Karjalasta. Meillä oli esillä myös pyyheliinoja, joita tässä vasemmalla. Moni meistä muistaa tuollaiset kalenteripyyhkeet...sininen alarivissä oleva on vuodelta 2012 eli nuoret suunnittelijat ovat ottaneet nämä jälleen esiin. Erityisen ylpeitä olemme tuosta oranssista mjölk pyyhkeestä punaisen kalenteripyyhkeen alla. Sen on suunnitellut nuori kerholaisemme ja tämä kuosi on myyty yksinoikeudella  Kanadaan.


Jaa-a, mitähän tässä suunnitellaan? Varmasti on löytynyt jotain todella mielenkiintoista - lankaa tai jotain muuta.

6 kommenttia:

 1. Pohdin kovin käytyäni pisteellänne, että haluan tulla opettelemaan johdollanne perinnekäsitöitä :) Äiti totesi siihen: "Mut ethän sinä ymmärrä mitä ne karjalaiset naiset puhhuu!"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan mukaan, kyllä me ihan suomenkieltä puhumme:). Tokihan välillä saattaa tulla joitain murresanoja, mutta ne kyllä selkiintyvät. Meillä on joukossa ei-karjalaisjuurisiakin ja hyvin on selvitty.

   Poista
 2. Ihania, ihania, oikea päivän piristys nuo nostalgiset essut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niissä oli niin paljon nostalgiaa mukana. Ja mummomuistoja.

   Poista
 3. Aivan mahtava kokoelma essuja! Kiitos, kun laitoit kuvia niistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Tätähän voisi vielä jatkaa kuvaamalla kaikki essut..täytyy panna mietintämyssyyn.

   Poista